zaterdag 3 februari 2018

Star Wars Destiny kaart- en dobbelspel review

Afbeeldingsresultaat voor star wars destiny

Afgelopen week kregen wij de vraag via SquadGear om wat meer tijd te spenderen aan offline Star Wars spellen. Zoals jullie waarschijnlijk weten bestaat Star Wars niet alleen op de pc, playstation, Wii of andere online en digitale platformen maar zijn er ook talloze kaart en bordspellen.

Om deze spellen wat meer onder de aandacht te brengen kregen wij afgelopen week via SquadGear twee starterspakketten van heet kaart/dobbel spel Star Wars Destiny toegestuurd om te proberen en te reviewen. Dus bij deze onze beloofde review.


Toen de pakketjes binnen kwamen leken ze vrij klein, maar je hebt ook niet heel veel nodig. De doosjes zagen er fantastisch uit maar de verpakking gaf nog niet echt informatie over wat we nou precies konden verwachten. Bij het uitpakken zagen we dat er maar relatief weinig onderdelen zijn, dus het kan nooit lastig zijn. Dat was onze eerste vergissing, het is lastiger dan je denkt.

Zo bevat het spel een uitgebreide instructie. En dat is hard nodig want ondanks dat je met kaarten en dobbelstenen bijna alle onderdelen hebt, heeft het spel bizar veel regels, uitzonderingen en omweggetjes. Het duurde even voor we dit allemaal door hadden en je kan nooit alles in één keer onthouden. Dus, voor je begint staat er je een hoop leeswerk te wachten en te onthouden.

In je starterspakket zitten 20 kaarten, daar ga je de eerste keer mee spelen tegen je tegenstander (die dit ook moet hebben). Zo heb je elk bijvoorbeeld 2 personages die je tegen elkaar laat vechten op een locatie naar keuze. Deze personages kun je vervolgens upgraden of supporten en events kunnen het gevecht beïnvloedden. Klinkt het al wat ingewikkeld? Nou, er is nog veel meer. Het voordeel is dat je dankzij de vele opties het spel continu kunt veranderen ondanks dat je maar 20 kaarten hebt en dus vecht je nooit het zelfde gevecht.

Het spel is dus wat lastig uitleggen. Gelukkig is er online een goede uitleg beschikbaar op YouTube (ook hierboven). Om verdere details te besparen gaat de rest meer over de voor- en nadelen van dit spel.

Afbeeldingsresultaat voor star wars destiny

Het leuke van het spel is vooral dat je elke combinatie heroes en villains tegen elkaar kunt laten vechten. Wie wilt nou niet Han Solo tegen Boba Fett zien vechten? De vraag is echter, dit kan ook in Battlefront bijvoorbeeld, wat is spannender? Dit spel zou wel eens een uitkomst kunnen zijn. Het gaat niet zo snel als Battlefront en je werkt langer aan je winst, wat je aan het einde een beter gevoel geeft. Een pluspunt vergeleken met een digitale game dus.

Daarnaast speel je ook niet per se, zoals vaak online, tegen mensen die beter zijn dan jij (dit gebeurt vaak in Battlefront en SWTOR en kan frustrerend zijn). Het ligt er helemaal aan welke kaarten je in je handen hebt en welke dobbelstenen je gooit. Je kan dus zomaar een ervaren speler verslaan.

Ook is het uitdagend om te spelen en iedere keer dat je speelt ontdek je weer nieuwe mogelijkheden om je tegenstander versteld toen doen laten staan. Het ligt allemaal aan de beslissingen die jij maakt hoe je het spel en dus de uiteindelijke uitkomst gaat beïnvloeden.

Echter, dit spel heeft ook een aantal grote nadelen. Je starterspakket bevat 20 kaarten, terwijl een officieel spel Destiny eigenlijk 30 kaarten zou moeten bevatten. Met andere woorden, naast je originele aanschaf ben je bijna 'verplicht' om nog meer kaarten te kopen. Nou kunnen die kaarten wel weer nieuwe personages, locaties, support, etc. opleveren wat het spel ook leuker maakt. Maar het feit blijft, met een starterspakket ben je er nog niet. Zo kun je het bijna vergelijken met de zwaar bekritiseerde lootboxes in Battlefront. Je koopt iets, je weet niet precies wat (je weet niet welke kaarten je krijgt) en als je geluk hebt kun je er een voordeel op halen op de mensen die geen extra kaarten willen kopen.

Afbeeldingsresultaat voor star wars destiny

Daarnaast is het spel volledig in het Engels. Voor veel mensen lijkt dit niet een probleem maar zeker voor de jongere kinderen kan dit wel problematisch zijn. Ondanks dat ik al 3 jaar in het Engels studeer moest ik me goed concentreren om alle regeltjes en opties te begrijpen. Het zou makkelijker zijn als het ook in het Nederlands aangeboden zou worden.

Al met al, het is een leuk spel om te spelen en zeker voor mensen die minder digitaal aangelegd zijn. Maar aangezien het spel altijd met minimaal 2 spelers gespeeld moet worden, elk met een eigen set kaarten is het niet makkelijk om altijd maar een tegenstander te vinden die met je wilt spelen en de bijna verplichte aanschaf van extra kaarten maakt het twijfelachtig. Echter, als je een groep vrienden hebt die allemaal Star Wars fans zijn is dit wel een super tof spel om met elkaar aan te schaffen en te spelen.

Is dit spel dan helemaal niks door die negatieve punten? Natuurlijk niet. Een van de punten is dat het een kwestie van smaak is. Ben je nou echt van de gezelschapsspellen en hou je wel van een uitdaging, dan zit je hier goed. Lijkt het spel je wat en kun jij om de nadelen heen kijken, dan is het spel onder andere te koop bij SquadGear voor €16,95 (starterspakket).

SquadGear

Geen opmerkingen:

Een reactie posten