woensdag 13 december 2017

The Last Jedi review: spoiler vrij

Afbeeldingsresultaat voor the last jedi

Vandaag was dan eindelijk de grote dag, we mochten massaal naar de bioscoop om het nieuwste deel in de saga te gaan bekijken. Na al die positieve geluiden waren we er helemaal klaar voor, laat maar komen!

Helaas, naar onzer mening is The Last Jedi niet de beste film tot nu toe, zoals gesuggereerd werd. De film heeft een begin dat enigszins slap aanvoelt doordat regisseur Rian Johnson heeft geprobeerd veel te veel in één film te stoppen. Het verhaal schiet van plek naar plek, dat misschien mooier uit was gekomen als het wat rustiger was geweest.

Daarnaast heeft Johnson misschien iets tè veel flauwe humor toegevoegd aan de film en, hoewel dat soms ook voor goede taferelen zorgt, op sommige momenten iets wat af doet aan de kwaliteit. Overigens, de Porgs zijn echt te veel gebruikt en vielen wat tegen. Ook zijn een aantal scenes een beetje overdreven bewerkt, ons stoorde dit niet maar we weten zeker dat er mensen zijn die hier over gaan vallen.

Maar was The Last Jedi dan echt een flop? Nee, helemaal niet. The Last Jedi is zeker een film die er mag wezen en laat een knap staaltje acteerwerk zien van verschillende personages, heeft een hoop plot-twists, heeft een bijzondere hoge kwaliteit van nieuwe aliens, zorgt voor een goed oplopende spanning (je voelt je hart bonzen) richting het einde en levert een paar interessante beelden en ontmoetingen op, zonder de oude delen uit het oog te verliezen. Wie bang is, of hoopt, op een nieuwe versie van 'The Empire Strikes Back' zal merken dat het in geen enkel opzicht is wat je ooit van Star Wars hebt gezien.

Gelukkig zijn er genoeg momenten dat je helemaal in de film wordt gezogen en volledig mee leeft en denkt 'nee, alsjeblieft niet' of 'Yeah!' Het verhaal laat je continu nadenken en met de vraag 'wat komt er nu?' Een stukje kwaliteit dat veel andere films niet hebben. Wat je deze film na mag geven, hij is totaal onvoorspelbaar en je weet niet wat je te wachten staat. Het commentaar van vorige week 'Het is wat je verwacht, en het is NIETS wat je verwacht' klopt helemaal en begrijp je pas na het zien van deze film.

Afbeeldingsresultaat voor the last jedi

Het meest indrukwekkende moment was toen de bioscoop even helemaal stil was, er was niets te horen en iedereen zat vol in de film. Je kon de aantrekkingskracht voelen en na dat ene moment ging het publiek even kort uit z'n dak, dat snel weer verdween om de film te kunnen blijven volgen.

Ook is het belangrijk om de 'ster kwaliteit' van Kellie Marie Tran te benadrukken, die als nieuweling Rose geweldig speelt. Een andere bijzondere rol vertolking komt toch echt van Mark Hamill, die in deze film zeker de show steelt.

Het einde had echter beter kunnen zijn door iets te schuiven met scenes maar is op zich niet verkeerd, zeker omdat je aan het eind beseft dat de film je misschien met meer vragen achter laat dan je had voor je kwam. De verschillende 'what the fack' momenten en twists laten je een beetje verdwaasd achter. Zo verdwaasd dat je niet precies weet wat je nou allemaal gezien hebt en wat je daar nou eigenlijk van vind.

Dus, hoe zit het nou met The Last Jedi? Goed of slecht? Een lastige beoordeling. Op dit moment overheerst het idee dat het oude 'star wars gevoel' op te veel plekken ontbreekt. Maar de punten die gemaakt worden in deze film zetten je aan het denken en hebben een belangrijke toegevoegde waarde voor het verhaal. Alles bij elkaar is The Last Jedi een prima film die meer potentie had gehad als er minder in één film was gestopt.

Gerelateerde afbeelding

Tot slot besluiten we met het idee dat het zeker belangrijk is om deze film nog een tweede keer te bekijken om een eerlijk oordeel te vellen. Bedenk dan ook dat deze review is gemaakt na een verwarrende eerste keer. Moet je de film zien? Zeer zeker! Er is geen belangrijkere review dan die van jezelf. Moet je er van verwachten dat het de beste film ooit is? Misschien, moet je overwegen je verwachtingen te laten varen en er zonder te veel enthousiasme in te gaan om je volledig te laten grijpen door de film.

We vragen ons echter wel af of Rian Johnson dè man is voor nog 3 films? Dat zullen we besluiten nadat we de film nog eens hebben gezien en wellicht veranderd onze mening betreffende de film dan ook nog. Voor nu wensen we iedereen heel veel plezier met de film kijken en laat je vooral meeslepen in het sterrenstelsel hier ver ver vandaan.

May the Force be with you, always!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten