woensdag 20 december 2017

Star Wars Identities Expo: het uitje voor bijvoorbeeld deze kerst


De Star Wars Identies Expo, waarschijnlijk een van de grootste en meest adembenemende Star Wars tentoonstellingen ter wereld, is al een tijdje in Nederland. Afgelopen dinsdag had ons team dan eindelijk tijd om persoonlijk deze expo te bezoeken, hier is onze ervaring.

Aankomende via het nabijgelegen station zie je op het CineMec gebouw al groot de hoofden van Darth Vader en Yoda verschijnen. Als Star Wars fan maken zulke dingen je al meteen enthousiast, en dan ben je er nog niet eens. Eenmaal binnen begint de welbekende Star Wars muziek direct te spelen beginnende met Duel of Fates. In de rij kun je een foto maken met een zelfgekozen achtergrond (greenscreen), intussen is de muziek veranderd naar de cantina song en nog vlak voor we naar binnen gaan horen we de muziek over springen naar hèt thema nummer. De kippenvel is er, de zin is er en de toon is gezet.

Om niet te veel te spoilen over wat er allemaal te zien is voor de mensen die nog willen gaan zullen we in het volgende deel alleen onze ervaring en het concept delen.


Deze expo moet je eigenlijk zien als een leerzame ervaring die niet per se Star Wars gericht is. De expo legt aan de hand van een audiotoer op veel verschillende plekken dingen uit over het ontstaan van een identiteit en hoe dat nou precies in zijn werk gaat. Dit wordt op een speelse manier aan de mensen uitgelegd aan de hand van voorbeelden uit Star Wars met onder andere beeldmateriaal.

Naast een oortje voor de audiotoer krijg je ook nog een polsbandje, dit is om mensen verspreid door over de expositie hun eigen identiteit te laten ontdekken. Op 10 verschillende punten kan je als bezoeker keuzes maken. De keuzes zijn gelinkt aan de onderwerpen van identiteit, zoals opvoeding, beroep en cultuur. Maar het zou geen Star Wars Expo zijn als deze keuzes niet gelinkt waren aan Star Wars planeten, aliens, beroepen en voornamelijk de keuze tussen light side en dark side.

Tussen deze eigen 'Identity Quest' door kom je veel bijzondere stukken tegen uit Star Wars. Zo zijn er kostuums, modellen van schepen, helmen en heel veel concept tekeningen van de film te bewonderen. Bij enkele items krijg je van de audiotoer ook nog extra informatie. Zo komt je dingen te weten over Jabba The Hutt, Chewbacca, Luke Skywalker en Darth Vader die je misschien nooit geweten hebt. Ook zijn er bijzondere weetjes te lezen bij vele pronkstukken die je als echte Star Wars fan gewoon wilt weten en misschien nergens anders kan ontdekken dan hier.


Helaas is in sommige gevallen wel te merken dat de gebruikte technologie al wat ouder is. Mijn audiotoer had namelijk wat moeite met het maken van verbinding. Ook na de vriendelijke aanwijzingen van het personeel moest ik soms zoekend door de 'verbindingsvakken' lopen om geluid te krijgen en stokstijf blijven staan als ik het gevonden had. Gelukkig leken de meeste andere bezoekers daar geen last van te hebben.

Echter, de Star Wars Identities Expo is dan weer wel een bijzonder soort museum, mede door die technologie, waar je de kinderen van nu waarschijnlijk ook nog (enthousiast) mee naar toe kunt krijgen. Het is een concept die ze zeker wat bij kan brengen en tegelijk kan amuseren doordat het gelinkt is aan Star Wars. Daarbij kunnen kinderen (en uiteraard ook volwassenen) zelf keuzes maken en interactief mee doen. Zo hoorde ik twee meisjes achter me geschokt reageren op voorgeschotelde situaties, blij een beroepskeuze maken en tot slot zeer enthousiast roepen 'I will never join the dark side' toen ze een bijzonder aanbod kregen. Zeker een bijzonder concept dat (vooral jonge) bezoekers mee sleurt in een bijzondere ervaring.

Voor ons was het een bijzonder moment om oog in oog te staan met een van onze grote helden, Yoda. Zeker het kroonstuk van deze Expo. Daarnaast hebben we ons ontzettend geamuseerd en een ruime twee uur rondgewandeld in de wereld van Star Wars, iets dat bij fans zeker een langdurige glimlach op het gezicht laat verschijnen.


Tegen het einde wordt dan eindelijk mijn Star Wars identiteit onthuld en ik ben meer dan tevreden, hoewel het triest is dat mijn Ewok heeft moeten ervaren dat zijn thuisplaneet opgeblazen is. Aan de andere kant, dat heeft zijn/ mijn identiteit weer gemaakt tot het eindresultaat. Elke bezoeker kan aan het einde zijn identiteit pr mail toegestuurd krijgen met een uitleg van alle keuzes die je tijdens de expo gemaakt hebt. Daarna is nog een kleine shop te bezoeken met enkele Star Wars items. Hoewel de shop niet erg uitgebreid is kom ik toch weer thuis met een nieuw item. Het is een 'pas op' bordje met 'Beware Ewok crossing' erop. Aangezien ik heb ervaren dat mijn identiteit gelinkt is aan die van en Ewok vond ik dit toch wel toepasselijk voor op de deur. Weer eens wat anders dan 'Ik waak hier'.

Ons eindoordeel is dat een Star Wars fan deze Expo zeer zeker niet mag missen! We raden iedereen wel aan goed na te denken over de datum en tijd waarop ze de Expo willen bezoeken. Aangezien de mooiste dingen via de audiotoer verteld worden kunnen we ons voorstellen dat het soms bij stukken druk kan worden waardoor je misschien moet wachten om verder te kunnen. Hier hadden wij echter totaal geen last van op dinsdag morgen.

Nogmaals, sla Star Wars Identities niet over, ga er heen en ontdek jouw identiteit. Bestel hier je kaartjes. Je kunt de Expo nog bezoeken tot 11 maart 2018, maar misschien wel leuk als uitje in de kerstvakantie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten