Ik begrijp het helemaal, bij het lezen van de titel van deze post moet je hebben gedacht 'huh?', en terecht. Het is een vreemde titel maar het past ook bij een vreemde situatie. Ook wij keken even vreemd op toen dit nieuws ons vanmorgen bereikte.
Na de release van The Last Jedi leek de Star Wars fan gemeenschap verdeelder dan ooit en gingen fans elkaar online te lijf met beledigingen en haatdragende opmerkingen. Het leek er op dat een deel van de fans de film fantastisch vond en een ander deel de film bijna uit kotste. Die laatste groep leek dit keer toch echt in de meerderheid en kreeg veel aandacht, maar nu blijkt dit allemaal gebaseerd te zijn op een leugen, volgens onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Californië.
De onderzoekers analyseerde tweets die verstuurd waren naar Rian Johnson (regisseur) over een periode van 7 maanden na de release. Tijdens hun onderzoek kwamen ze tot de conclusie dat meer dan 50% van de tweets voer de film afkomstig waren van bots en activisten. Van die 50% bleek ook nog eens een deel afkomstig van zo genoemde trolaccounts. Het grootste deel van die accounts lijken afkomstig te zijn uit Rusland.
Gek genoeg bleek 30% van die Tweets politiek gemotiveerd te zijn. Nou hoor ik u weer denken, wat heeft Star Wars in hemelsnaam te maken met de politiek? Een gek idee, toch? Maar de onderzoekers hadden hier een verklaring voor: "Het doel was hoogstwaarschijnlijk om media-aandacht voor het conflict rondom de film te genereren, waardoor de tweedeling in de Amerikaanse samenleving alleen maar groter zou worden."
Dit lijkt ons toch wel een heel bizar idee. Star Wars gebruiken om de politieke situatie in de Verenigde Staten te beïnvloeden? Het lijkt wat ver gezocht, maar is niet per se onmogelijk.
Het positieve aan het onderzoek is, is dat blijkt dat slechts 21,9% van alle reacties negatief bleek te zijn en dat de film dus eigenlijk veel positiever ontvangen is dan men tot nu toe dacht. Het onderzoek heeft echter alleen maar Twitter in acht genomen en alleen de Tweets specifiek naar Johnson, dus geeft niet het hele beeld.
Johnson reageerde gisten zelf op het onderzoek via Twitter met "wat de conclusie beschrijft, is consistent met mijn online-ervaring."
A bit of Morten’s research came out awhile ago and made some headlines - here’s his full paper. Looking forward to reading it, but what the top-line describes is consistent with my experience online. https://t.co/MTRgmPxGgZ— Rian Johnson (@rianjohnson) 1 oktober 2018
Toch blijft het vreemd...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten