woensdag 24 juli 2013

Grote Markt even toneel Star Wars episode Breda

CENTRUM - Tien verklede fans én Star Wars-acteur Jeremy Bulloch hebben dinsdagmorgen twee als Star Wars-types verklede fietsers uit Delft uitgezwaaid.
De mannen - Daan de Ruijter en Martino Marchetti - zijn gekleed in Bikerscout-costuums onderweg naar de driedaagse Star Wars-conventie in het Duitse Essen, celebration Europe II. Het wordt een tocht van 250 km. Daar is van vrijdag tot en met zondag de tweede Europese conventie. De fietsers gaan verkleed om op die manier geld op te halen voor een goed doel, de stichting Opkikker. Ze doen dat onder de noemer Cycling to Celebration.
Rond elf uur leek het voor Hotel De Klok of er een nieuwe film van Star Wars werd opgenomen. Een voor een druppelden de karakters naar buiten. Jedi, biker scouts. In vol ornaat, gutsend van het zweet onder hun pakken, klaar voor het utizwaaimoment. En voor de ontmoeting met de Britse acteur Bulloch. Hij speelde Boba Fett in The Empire Strikes Back en The Return of The Jedi, begin jaren tachtig. Voor niet Star Wars-fans: Boba Fett is bounty hunter en jaagt dus voor geld op bandieten. Hij werd daarvoor ingehuurd door Darth Vader, een van de hoofdkarakters uit de films.
Inmiddels is Bulloch een vriendelijke man op leeftijd, die zelf ook bezig is met een goede doelen actie. Hij reist door de België, Frankrijk, Nederland en Engeland om geld op te halen voor Make A Wish. Bewonderend kijkt hij naar de scouts op de fietsen. “Ze zijn goed gek”, schudt hij zijn hoofd. “Maar goed dat ze dit doen.”
Meer dan dertig jaar na dato zijn de films nog springlevend, getuige de opkomst van de verklede fans. De fanclub, 501st Legion, is zelfs de grootste fanclub ter wereld, met een levendige Nederlandse afdeling genaamd Dutch Garrison. De club richt zich vooral op de pakken van de karakters.
De Italiaan Marchetti studeerde in Delft. Ruimtevaartechniek. “Inderdaad, vanwege Star Wars, maar ik doe wel scheikunde.” In zijn thuisland was hij al fan. Het plan voor de fietstocht in bloedheet kostuum beviel hem dus wel. “Het is warm, maar de reacties van de mensen zijn geweldig. Gisteren reed er een motoragent naast ons, vragend waar we mee bezig waren. Van sommige mensen valt alleen hun mond open van verbazing.”
Dan is het eindelijk zo ver. Op de fiets, naar Helmond, zo’n tachtig kilometer. May the force be with you. Ze zullen het nodig hebben.


Bron: omroep Breda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten