donderdag 19 december 2019

Spectaculair einde van de Skywalker sage: The Rise of Skywalker (Spoiler vrij)

Dit artikel bevat GEEN plot SPOILERS van The Rise of Skywalker

Afbeeldingsresultaat voor the rise of skywalker

Gisteren was het dan eindelijk zo ver. Het was de première dag van The Rise of Skywalker, de laatste Star Wars film die zich zal richten op de Skywalker familie. Hiermee komt er na 42 jaar een einde aan een van de meest prachtige en succesvolste avonturen die ooit verfilmd is.

Natuurlijk waren wij er gisteren bij om als een van de eerste dit afsluitende hoofdstuk te bekijken. Dat het première dag was van Star Wars, daar kon je gisteren niet om heen. Vrijwel alle zalen in de bioscoop die door ons bezocht werd draaide alleen maar The Rise of Skywalker. Overal liepen mensen in Star Wars T-shirts, petjes en cosplay. De Pathé keen heeft het qua promotie dit jaar flink laten af weten. Ze hadden slechts één figurant lopen in een matig kostuum dat zwaar onder deed aan die van de bezoekers zelf. Maar gelukkig zat de sfeer er goed in. Overal hoorde je termen als jedi, lichtzwaard, Kylo Ren, Rey. Het avontuur kon van start gaan.

Zonder spoilers te geven over het plot kunnen wij stellen dat we zeer tevreden zijn over het werk van J.J. Abrams. Hij heeft de Skywalker saga een waardig einde gegeven waarover de meeste fans tevreden zullen zijn. Zeker de 'haters' van The Last Jedi zullen niet teleur gesteld worden. De film zit namelijk vol met het recht zetten van fouten, het geven van antwoorden en prachtige verwijzingen naar eerdere films. Zo is de film bevredigend, vertrouwd en af. Enkele elementen in de film waren misschien iets too much, maar dat heeft de pret niet mogen bederven.

Natuurlijk blijven er uiteindelijk ook nog enkele vragen open staan maar dat is totaal niet storend. Zoals J.J. Abrams laatst zelf aan gaf in een interview, zo lang er vragen open blijven kunnen we zelf verder fantaseren. Overigens is het ook duidelijk dat er een aantal statements worden gemaakt in de film. Niet iedereen zal hier van gediend zijn maar wie dat niet is, zal in dit geval geen aandacht waardig zijn. Dat klinkt misschien hard, maar je zult ons begrijpen wanneer je de film ziet.

In zijn totaal is deze Star Wars film niet de beste ooit gemaakt. Wel is het zeker een goede film die van begin tot eind vol spanning zit. Alle emoties vlogen door ons heen, tranen hebben op het punt van rollen gestaan, verbazing zorgde voor slakende zuchten in de zaal en kippenvel momenten aan nostalgie en rechtvaardigheid kruipen over de huid. Het is een einde zoals we dat hadden mogen verwachten, een einde waarin we herkenning kunnen vinden en vooral een einde dat zeer waardig is voor de gehele saga. 

Uren laten, inmiddels in bed, kan ik niet slapen. De spanning zit nog hoog en mijn gedachte zijn bij The Rise of Skywalker. Hoewel ik tevreden zou willen gaan slapen lukt dat niet, de film intrigeert, pakt vanaf moment één en laat blijkbaar niet snel meer los. 

Vinden wij The Rise of Skywalker een aanrader? Zeker! Maar oordeel vooral zelf door te gaan kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten