maandag 24 september 2018

Zeg 'Ik ben een Star Wars fan' en scheve gezichten komen tevoorschijn: Een onbegrepen hobby

Afbeeldingsresultaat voor star wars fandom

Zoals jullie misschien gemerkt hebben is het op dit moment wat stil in de wereld van het Star Wars nieuws. Hier en daar duikt wat informatie op maar vaak is het of een ver gezocht gerucht of zo iets kleins dat het bijna niet noemenswaardig is. Daarom hebben we besloten om weer eens op een meer persoonlijk vlak te schrijven, iets dat veel fans waarschijnlijk wel herkennen, namelijk het onbegrip naar Star Wars fans toe.

Heb jij je hobby of fandom voor Star Wars ook wel eens verborgen, of expres niet genoemd uit angst voor scheve gezichten of dat eeuwige onbegrip van andere mensen? Nou, dan ben je niet de enige. Op de een of andere manier lijkt er een stigma te heersen op Star Wars fandom als 'apart', 'nerds' of zelfs vreemd. Als je hobby Star Wars is en het komt ter spraken lijken mensen meteen een beeld te krijgen van je, alsof het per se definieert wie je bent, en meestal lijkt dit beeld niet heel positief, ondanks dat mensen dat vaak niet direct tegen je zullen zeggen. 'Oh ja prima toch, als jij dat leuk vind.' is iets dat fans vaak te horen moeten krijgen, maar vaak lijkt een achterliggende boodschap van onbegrip tussen de regels door te lezen.

Maar waar komt dat vandaan? Fans van muzikanten lijken de normaalste zaak van de wereld, meisjes die fans zijn van paarden of katten worden soms als schattig aanschouwd, Harry Potter fans lijken begrepen te worden aangezien zowat iedereen van die films heeft gehouden en mensen die een gigantische verzameling aan modeltreintjes hebben, hebben een interessante hobby. Maar noem nou geen Star Wars, want dan zie je de wenkbrauwen nog net niet om hoog gaan.

Afbeeldingsresultaat voor star wars fandom

Zelf kamp ik al een tijdje met dit probleem. Hoewel goede vrienden het prima accepteren en er niets meer of minder om geven, doen andere mensen dit nog niet. Nu kun je denken dat alleen de mening van goede vrienden en familie er toe doet, maar in de praktijk is dat anders. Uiteindelijk zul je ook nieuwe mensen willen leren kennen en acceptatie willen van collega's, docenten, en het liefst natuurlijk van ieder ander.

Het is natuurlijk super lief als je vrienden je hobby begrijpen en je voor je verjaardag een Star Wars shirt krijgt, maar wat heb je er aan als je het niet buitens huis durft te dragen omdat je bang bent voor of geen zin hebt in de reactie en gedachten van klasgenoten, docenten of collega's. Eigenlijk is het absurd dat dit nodig is maar het is helaas een realiteit waar niet alleen ik maar ook andere mensen mee te maken hebben.

Binnenkort zal ik een nieuwe groep mensen gaan ontmoeten die in zekere zin toch best belangrijk zullen gaan zijn. Hoewel ze mij nog niet kennen en ik hun niet, hebben ze wel al ontdekt dat ik fan ben en natuurlijk gaan de eerste vragen over mij natuurlijk meteen daar over. Het zijn vaak niet begrijpende vragen waaruit blijkt dat het toch gezien wordt als een beetje vreemd of apart.

Nou daar gaat dan je eerste indruk, er wordt meteen aan vast geklemd alsof je hobby nog het enige is waar je persoonlijkheid om draait. Dan denk ik wel eens 'Hallo, ik ben meer dan alleen dat hoor. Zijn er misschien nog andere vragen die niet over Star Wars gaan?' en als die dan komen blijf je toch met het gevoel hangen dat de toon ergens in hun achterhoofd al is gezet en je beeld al deels is geschetst.

Persoonlijk ben ik er toch vrij open over. Dit is immers wie ik ben en ik zou moeten kunnen doen wat ik leuk vind. Als mensen er naar vragen ben ik er eerlijk over maar als het niet nodig is merk ik dat ik het onderwerp toch niet benoem en in sommige gevallen zelfs ontwijk. Als ik weet dat ik nieuwe mensen ga leren kennen zal ik geen Star Wars shirt dragen, dat komt wel weer als mensen hun eerste beeld van mij al rond hebben. Gek is dat eigenlijk, dat je je toch moet aanpassen terwijl heel veel fans van iets anders daar totaal geen reden toe hebben. Nu zeg ik natuurlijk niet dat dit zo is voor alle fandoms, want ik weer ook dat dit een veel breder probleem is met meer hobby's en fans.

Afbeeldingsresultaat voor star wars fandom

Wat nou precies het probleem is, is voor mij niet helemaal duidelijk, maar dat het een verkeerd vooroordeel is dat Star Wars fans vreemd en raar zijn mogen duidelijk zijn. Star Wars is immers een van de meest populaire filmsaga's aller tijden en heeft wereldwijd een van de grootste fanbases. Daarnaast staat Star Wars ook maar nét onder Titianc in de lijst van films met de meeste opbrengsten. Ik ben als fan dus duidelijk niet alleen, maar toch voelt dat soms zo.

We schijven dit in de hoop te laten zien dat het nergens voor nodig is om je voor te schamen als fan zijnde. Andere mensen zijn ook ergens fan van en als je kijkt naar hoe populair Star Wars is, ben je absoluut niet de enige op de wereld die hier mee rond loopt. Toch blijft het lastig, en dat is triest.

Diep in ons hart willen we schreeuwen naar jullie "Schaam je niet! Jij mag en kan leuk vinden wat je wilt, laat zien waar je voor staat!" en daar staan we dan ook helemaal achter en hebben we niets dan het uiterste respect voor de fans die hun fandom of hobby wel openlijk delen (gelukkig zijn dat er ook nog heel veel). Maar we willen het ook niet op ons geweten hebben dat kinderen straks gepest worden om hun openheid over hun fandom of dat mensen zich nog meer een buitenstaander gaan voelen. Nu lijkt dit voor een niet-fan misschien wat vreemd, maar erg genoeg gebeurt dit wel.

Dit is dan ook eigenlijk meer een oproep voor de niet-fans, hoewel de kans klein is dat die hier mee lezen, om niet langer met vooroordelen te kijken naar mensen die fan zijn van Star Wars. We zijn immers niet anders dan de fans van Madonna, fans van paarden of wat dan ook. Dat we fan zijn van Star Wars is leuk voor ons, maar verandert niks aan de persoon die we zijn. Dus misschien wordt het hoog tijd dat ook dit fanschap wat meer acceptatie zou mogen krijgen. Misschien is het een idee om te bedenken dat het leuk kan zijn dat iemand ergens een hobby in heeft gevonden, maar dat er veel meer om dit persoon draait dan alleen dat.

Tegelijk willen we in deze boodschap duidelijk maken dat de fans niet alleen zijn, er is een groep daar buiten van heel veel mensen die openlijk of stil ook fan zijn. Dus voel je niet alleen en weet dat de Star Wars fans met velen zijn!

Afbeeldingsresultaat voor star wars fandom

Geen opmerkingen:

Een reactie posten