zondag 2 september 2018

Mark Hamill neemt het op voor gepest kind en fans laten zich weer van hun slechtste kant zien

Afbeeldingsresultaat voor mark hamill

Afgelopen week ontstond er online een hoop commotie om een voorval in Californië. Daar is een 10 jarig kind, Aiden Vazques, in elkaar geslagen door pesters. Zijn rugzak werd gestolen, hij werd uitgescholden en in zijn gezicht geslagen. Maar Vazques heeft niet terug gevochten en belande daardoor in het ziekenhuis voor hechtingen.

'Wat heeft dit alles met Star Wars te maken?' hoor ik je al denken. Nou, blijkbaar dus alles. Toen Vazques werd gevraagd waarom hij zichzelf niet heeft verdedigd en niet terug vocht zei hij dat hij dat had geleerd van Star Wars. Terugvechten is 'not the Jedi way' vertelde hij.

Online kwam er veel kritiek op de jongen. Fans waren voluit aan het spuien over de actie van de jongen. Hij zou zich compleet vergist hebben, Jedi vechten wel terug en doen alles ter verdediging. Andere vonden de interpretatie van de jongen juist mooi, maar die wisten niet boven de discussie uit te komen.

Gelukkig hadden we dé good guy aller tijden nog, Jedi Meester Luke Skywalker zelf, oftewel, Mark Hamill. Hij reageerde op het hele voorval via een Tweet waarin hij de jongen bewondert en een echte Jedi noemt.


Ergens hadden de luid schreeuwende fans ergens gelijk. Ja, Jedi vechten inderdaad terug en ja ze gebruiken het juist voor verdediging. Maar de interpretatie van de jongen dat de Force nooit voor een aanval gebruikt zou mogen worden en je alle confrontaties uit de weg moet gaan is net zo goed, zei het niet beter. Als we terug duiken in de films en boeken kom je er achter dat dit de echte leer van de Jedi is en dat hun gedrag in gevechten slechts een afwijking is van het beoogde.

Het feit dat de fans kritiek hebben op de acties van een tien jarig jongetje, die zich door Star Wars heeft laten inspireren om een confrontatie te vermijden en niet in gevecht te gaan, laat weer zien hoe zielig en krampachtig de community aan het worden is. Vroeger kon je nog trots zijn op de hechte fan gemeenschap, maar tegenwoordig moet je je soms af vragen of je wel met deze 'fans' geassocieerd wilt worden. Het onophoudelijke gekibbel en geklaag, het begint een beetje triest te worden.

Gelukkig hebben we nog Mark Hamill.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten