maandag 20 augustus 2012

Star Wars speelgoed in een museum

Het Musée des Arts Décoratifs speelgoed galerij  zal Star Wars-speelgoed weergegeven vanaf 4 oktober 2012 tot en met 17 maart 2013. De tentoonstelling zal de vijfendertig jarige geschiedenis van de saga van speelgoed onthullen. En het zal de verzameling speelgoed doorgeven van generatie op generatie.

Het door George Lucas  gemaakte universum heeft geleid tot talloze speelgoed, spelletjes, stripboeken en een hele reeks andere producten. Een selectie van vierhonderd speelgoed en objecten, voornamelijk geproduceerd door Hasbro en haar dochteronderneming Kenner,  worden getoond in een Tentoonstelling door de Franse collectieve H5. Weergegeven in de chronologische volgorde van de films, verschillende stadia van de productie zullen hier ook worden onthuld, van prototype tot het definitieve product van het speelgoed, ook de geheimen van de fabricage van enkele van de meest populaire speelgoed  aller tijden zullen worden getoond in deze tentoonstelling.

Al deze figuren, poppen, outfits, maskers, ruimtevaartuigen, zacht speelgoed en video games komen uit één enkele Franse collectie, dat van ScienceFictionArchives.com, het bedrijf Arnaud Grunberg werd in 2008 opgericht voor het behoud van verschillend sciencefiction speelgoed en hij begon star wars te verzamelen in 1977, het jaar dat star wars werd uitgebracht. Zijn collectie omvat duizenden van speelgoed en spelletjes geïnspireerd door de saga, waarvan sommige worden voor het eerst in het openbaar worden getoond.

 Star Wars is verdeeld in twee delen. Het eerste deel:  I tot en met III (uitgebracht tussen 1999 en 2005), dat vertelt het verhaal van de val van Anakin Skywalker, die Darth Vader  wordt, en hoe de Galactische Republiek geleidelijk het keizerrijk wordt. Het tweede deel:  IV tot en met VI (uitgebracht tussen 1977 en 1983), vertellen het verhaal over de reis van Luke Skywalker, die leid tot de verlossing van zijn vader.

De zes films uitgebracht tussen 1977 en 2005 waren revolutionair, met name in hun gebruik van visuele effecten, waardoor Lucas zijn ideeën wist te realiseren en oogverblindende en originele beelden wist te creëren. Hun succes was zodanig dat Star Wars nu is ingebed in de populaire cultuur en ons collectieve geheugen.

Star Wars heeft ook geprofiteerd van bijdragen door artistieke genieën. Ralph McQuarrie, voorheen een illustrator bij Boeing, was de eerste om het scenario te illustreren. Een van de meest iconische beelden zal altijd Tom Jung’s poster uit 1977 zijn met de meest bekende zin uit star wars: “May the Force be with you!”  met Luke Skywalker zwaaiend met zijn Lightsaber en Prinses Leia zittend op de voorgrond, tegen de dreigende helm van Darth Vader. In 1977 werden de broers Greg en Tim Hildebrandt  gevraagd door  George Lucas de poster tot een andere, meer comic strip-stijl versie te maken. Dit inmiddels bekende plaatje, weergegeven op de oorspronkelijke speelgoed pakketten, is ook de poster voor deze tentoonstelling.


Bernie Loomis, toenmalige president van de Amerikaanse speelgoed fabrikant Kenner, kocht de Star Wars wereld licentie een maand voordat de film werd uitgebracht in mei 1977 en begon een lijn van speelgoed gebaseerd op de film karakters en hun universum. Het  kolossale kassucces van de film had de vraag naar speelgoed alleen nog maar vergroot, en Kerstmis was slechts zeven maanden weg, onvoldoende tijd voor de productie van het speelgoed waar de kinderen op zaten te wachten. Dus Loomis nam twee beslissingen: ten eerste dat de figuren slechts 10 cm lang mochten worden, waardoor het bedrijf betaalbare accessoires en voertuigen kon produceren (deze indeling is nog steeds de norm met speelgoedfabrikanten vandaag, meer dan dertig jaar later), en ten tweede, hij nam het risico van de lancering van een speciale aanbieding, het "Early Bird pakket," een kartonnen pakket met een certificaat die opgestuurd kon worden om de eerste vier figuren een paar maanden later gratis te kunnen krijgen. Het bedrijf  liet het speelgoed maken in al zijn fabrieken, dochterondernemingen of partners met wie het bedrijf al commerciële banden had, zoals Meccano in Frankrijk.

Meer dan 250 miljoen figuren werden wereldwijd  verkocht van 1978 tot 1983. De eerste twaalf waren het meest verzameld en zijn nu de meest, in hun originele verpakking, gewilde figuren: Princess Leia, Luke Skywalker, Chewbacca, R2-D2, C-3PO, Han Solo, Darth Vader, Obi-Wan Kenobi, Imperial Stormtrooper, Jawa, Zand mensen en Death Squad Commander. Nu, in 2012, zou een complete collectie dicht tegen de 2,500 figuren bevatten.


Sinds 1977 zijn er ook ongeveer honderd ruimteschepen van de serie geproduceerd. De X-wing fighter, de TIE fighter en de landspeeder waren als eerste op de markt gebracht, en ze werden vergezeld door Darth Vader’s TIE fighter en de Millennium Falcon in 1979. Alle deze schepen werden snel bemand door de karakters uit de film, zo konden kinderen hele scènes uit de films na spelen. Na het succes van dit speelgoed, had elke nieuwe episode zijn eigen ruimtevaartuig: de AT-AT in The Empire Strikes Back (60 centimeter hoog) en de keizerlijke Shuttle, ster van de openingsscène van Return of the Jedi. Kenner gereproduceerde ook de speeder bike van de jacht door het bos van Endor, een van de hoogtepunten van Return of the Jedi. Het voertuig heeft een ingenieus veermechanisme dat de bike kan laten ontploffen zoals dat in de film gebeurde.

De lijn van Star Wars speelgoed werd aangevuld met een reeks van twaalf poppen. De R2-D2, Chewbacca en Jawa pluchen speelgoed werden gelanceerd toen Star Wars werd uitgebracht en de Ewoks verschenen met Return of the Jedi. Maskers en outfits, geproduceerd door de Franse fabrikant César, waren in de handel gebracht van 1978 (Darth Vader, Chewbacca, zand mensen, Imperial Stormtrooper), waardoor kinderen zich konden verkleden als hun favoriete personages uit de film. Het C-3PO masker werd op de markt gebracht met een broek, shirt en zelfs een laser pistool.

Ongeveer honderd figuren werden geproduceerd in de jaren overbrugd door de eerste drie films. In de vroege jaren negentig, toen de Star Wars fenomeen was afwikkeling, werd door Lucasfilm nieuw leven geblazen in de franchise met nieuwe Star Wars-romans. In 1995, verkocht Hasbro een nieuwe lijn van figuren, en twee jaar later werd de star wars saga opnieuw uitgebreid met een nieuwe collectie en de aankondiging van 3 nieuwe episodes.

De meeste objecten in de tentoonstelling komen uit de eerste trilogie: Star Wars (1977), The Empire Strikes Back (1980) en Return of the Jedi (1983). De kinderen van vandaag zullen ontdekken met welk speelgoed hun ouders vroeger speelde, en hun vreugde bij het worden van hun grootste helden en karakters, het na spelen van scènes en het verzamelen van dit prachtige speelgoed. Nooit eerder in de film en speelgoed geschiedenis is er z’n fenomeen geweest als star wars.

Kinderen zullen ook het speelgoed, gemaakt door Hasbro, van de laatste episodes(The Phantom Menace, Attack of the Clones, Revenge of the Sith) herontdekken, met het nieuwste speelgoed uit 2012. De volle omvang van de collectie wordt getoond in vitrines die aandacht schenken aan de speelgoed lijnen, landen, typologieën en ook de speelgoed-schaal reconstructies ,door de H5, van de mythische scènes uit de films: de woestijn planeet Tatooine, het Ewok dorp op Endor, de aanval op de Death Star, en de Geonosis Arena.

Volwassen Star Wars liefhebbers zullen ook waardering voor de collectie hebben: originele beeldhouwwerken van figuren, pop mallen, gips maskers, prototypes van nooit geproduceerd speelgoed, pakket prototypes, afdruk voorbeelden, winkel displays, enz. Zij zullen ook iconische schilderijen en illustraties gebaseerd op Star Wars producten ontdekken , en opnieuw de iconische geluiden van de Lightsaber en Darth Vader's stem te horen.

Een selectie van zeven video games voor console en PC gebaseerd op de films tonen de evolutie in computergraphics. Van The Empire Strikes Back, vrijgegeven op Atari 2600 in 1983, tot Star Wars: The Old Republic (2011). In de meest recente, Star Wars Kinect, gelanceerd in April 2012, waar spelers eigenlijk zelf de controller worden en de nieuwste ervaring kunnen ondergaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten